• +420 721 485 602
  • info@srovnejkopyta.cz

Náprava předních špalkových kopyt Haflinga

Náprava předních špalkových kopyt Haflinga

Charakteristika: 7 letý valach plemene Hafling, trpí na mírnou letní vyrážku

Způsob chovu: přes noc box, přes den pastva.

Využití: vyjížďky do přírody, lehká jízdárenská práce, rodinný kůň

Historie a stav kopyt k 16.4.2022: u chovatele do 2 a půl let chován na pastvinách se stádem. Poté si ho koupila jeho bývalá majitelka, která se snažila zlepšit stav jeho kopyt, což se nepodařilo. Špalková kopyta má podle informací od původních majitelů celý život a měl je i otec valacha (pokud má kůň špalková kopyta u obou předních nohou, častou příčinou je rychlejší růst kostí oproti rychlosti růstu šlach u hříbat po narození. Důležité je hříbata nepřekrmovat, což situaci ještě zhoršuje). Současná majitelka koně zakoupila v roce 2019 s kopyty ve špatném stavu. Z počátku strouhal podkovář, který jezdil do stáje, kde byl koník ustájen. Ze začátku to nebylo tak hrozné, ale postupem času se práce odváděná kovářem zhoršovala. V červenci 2021 majitelka našla nového podkováře a nechala udělat rtg snímky. Kůň tou dobou pokulhával a nechtěl dobrovolně běhat. Majitelka stáje říkala, že vždy při vyvádění z boxu byl ztuhlý a musel se „rozchodit“. Nový podkovář zvolil postup spočívající v razantním zkrácení patek a následném podkování s přizvednutím patkové části. Koně se špalkovými kopyty po razantním zkrácení patek často stojí „na špičkách“, protože zkrácená šlacha drží patky přizvednuté. Podkování s přizvednutými zkrácenými patkami zajistí, že patky jsou zkráceny do fyziologické výšky a kůň zároveň zatěžuje kopyto rovnoměrně, nikoliv jen přes špici. Při dalším překování za cca 5 týdnů byl valach již nakován na klasické podkovy bez umělého přizvednutí zkrácených patek. Majitelka si nepamatuje, zda valach nějakou dobu patky přizvedával či nikoliv. V tomto období to byla velká zátěž pro šlachu, takže kůň byl 2 měsíce jen v boxe a chodil pouze na procházky (ne moc dlouhé a rovný povrch). Proces nápravy tímto způsobem se vyvíjel úspěšně. Kůň však trpěl silnou separační fobií a dodnes je o samotě ve stáji neklidný. Po cca 2,5 měsících musela být spolupráce s podkovářem s důvodů nesouvisejícími s kopyty ukončena a majitelka nemohla najít náhradu. Kopyta valacha se bohužel vrátila do původního stavu, který můžete vidět na fotkách níže.

Vlevo před trimem podkováře 7/2021, vpravo po razantním snížení patek (rtg snímek vpravo je bohužel pořízen příliš odspodu takže není plně vypovídající např. co se týče tloušťky chodidla.)
Druhé překování bez umělého přizvednutí patek. Valach také dostával chladící kamaše na šlachy.
Popis situace majitelkou z Instagramu z dané doby

16.4.2022 byla kopyta podle slov majitelky v o něco horším stavu než v červenci 2021. Od 16.4.2022 aplikován P3Trim každé 4 týdny s malou meziúpravou každých 14 dní. Důvodem meziúpravy je udržení patek ve stavu blízkém po trimu. Při prvním P3 trimu nebyly patky zkráceny k úrovni zdravého chodidla, ale byl zvolen rozumný kompromis tak, aby bylo odstraněno dostatečné množství přerostlé rohoviny a střelka byla po trimu v kontaktu se zemí.

16.4.2022 před trimem, levé přední
16.4.2022 po trimu, levé přední. Patky se koníkovi pár dní přizvedávaly.
16.4.2022 před trimem a po trimu
Zadržené staré chodidlo v patkách, praskliny v kopytních stěnách.
16.4.2022, levé přední před trimem a po trimu
Valach po trimu 16.4.2022 došlapoval v pořádku od patek
Valach propne nohu v karpu, ale méně prošlápne mezi spěnkou a špicí

Stav kopyt k 8.8.2022: přední stěna u LP narostla rovná, bez prohnutí. U PP se nadále vyskytuje malé prohnutí, které by mělo časem vymizet. Kopytní stěny se již skoro nevylamují, kopyta jsou po trimu rovnoměrně zatížena a mají tvar blízký fyziologickému. Dá se předpokládat, že kopytní kost svírá se zemí více fyziologický palmární úhel. Valach se po celou dobu pohybuje dobře a má chuť k pohybu. Majitelka od srpna 2022 začíná na koni jezdit postupně v kroku a později i v klusu. Cval prozatím není z důvodu velkého zatížení na šlach doporučen. Valach je momentálně více citlivý při chůzi po kamenech. V chodidlové ploše je doposud zadržené staré chodidlo a koník v posledních letech nedostatečně stimuloval své pravé funkční chodidlo. Chvíli potrvá, než se nové stimulaci přizpůsobí.

Zlepšení palmárního úhlu
Vývoj duben, květen červen, srpen 2022. Fotku lze zvětšit kliknutím pravou myší a otevření v novém okně.
Vlevo 16.4.2022 po trimu, vpravo 8.8.2022 po trimu
Vlevo 5/2022 po trimu, vpravo 8.8.2022 po trimu
Původní stav LP a PP 16.4.2022
Stav LP a PP k 8.8.2022

Více o příčinách vzniku špalkových kopyt: http://srovnejkopyta.cz/kratky-vhled-na-vznik-a-moznosti-napravy-spalkoveho-kopyta/

Šárka Prokůpková

Leave a Reply