• +420 721 485 602
  • info@srovnejkopyta.cz

Změna morfologie kopyt po sundání podkov Oldenburská kobylka

Změna morfologie kopyt po sundání podkov Oldenburská kobylka

Charakteristika: plemeno Oldenburský kůň, věk 15 let. U současné majitelky od 3 let. Kovaná od 4 let na přední kopyta. Díky volným vazům, špatně navázaným bedrům, celkově špatnému postoji byla jednou nebo dvakrát kovaná na zadek.

Ustájení: kobylka žije v kombinovaném pastevním ustájení na pozemku o velikosti cca 1 hektar s dalšími koňmi, květen – listopad 24/7 venku, jinak v zimě na noc box.

Využití: rekreační ježdění. Drezúrní práce s důrazem na uvolnění těla i psychiky koně se zapojením zádě, vyjížďky do terénu. Kobylka má volnější kolenní vazy, což se projevuje při pohledu zezadu v pohybu – stehna se jakoby více vlní v kyčlích. Pravidelná práce a posilování kobylce svědčí. Kolenní klouby jsou pak více stabilizované.

Stav kopyt: přední kopyta byla podkována od 3 let kobylky, zadní kopyta naboso. Díky volným vazům, špatně navázaným bedrům, celkově špatnému postoji byla jednou nebo dvakrát kovaná na zadek se silnějším jedním ramenem, což podrželo nohu, kobylka se zlepšila v pohybu, ale po druhém kování se jí vylomila stěna a podkovy na zadních kopytech byly sundány. Majitelka v průběhu života kobylky zkoušela kobylku dvakrát zout i z předních podkov, ale z důvodu velké lámavosti kopytních stěn a špatné chůzi, se majitelka vždy k podkování předních kopyt vrátila. Potřetí majitelka zkusila zout podkovy na základě konzultace se Srovnejkopyta.cz. Přechod byl pro kobylku těžký, ale je úspěšný. Kobylce do určité míry opadlo vybudované osvalení z předchozího období a určité tělesné partie byly z nového stavu namožené. Kobylce byl upraven jezdecký režim tak, aby na ní nebyly kladeny nadměrné nároky, ale zároveň aby jí pomohl se rozhýbat a zvyknout si na nový stav. V současné době postupně nabírá původní formu.

V přechodném období kobylka chodila v botách a momentálně je potřebuje již jen na tvrdém a kamenitém terénu. Kopytní pouzdra zejména předních nohou byla deformovaná, střelka propadlá k zemi, kopytní stěny slabé a chodidlo ploché. Od května 2021 aplikován P3Trim každé 4 týdny. Po sundání podkov se stěny v prvních 3 měsících velmi lámaly. Kobylka se pohybovala velmi opatrně a po tvrdém a kamenech chodila bez bot velmi špatně a s námahou.

Příspěvek monitoruje levé a pravé přední kopyto.

Levá přední

Květen 2021 před trimem. Vyboulená korunka poukazuje na deformaci kopytního pouzdra – předozadní stlačení kopytního pouzdra – špice a patky jsou rostlé k sobě blíže než je fyziologické, vyboulení ve čtvrtích. Schéma níže.
Vlevo květen 2021, vpravo prosinec 2021
Schéma deformace kopytního pouzdra
Květen 2021 po trimu
Červen 2021 před trimem
Červen 2021 po trimu
Červenec 2021 před trimem. Odrůstající zlom v přední stěně.
Červenec 2021 po trimu
Prosinec 2021 před trimem
Prosinec 2021 po trimu
Levé přední kopyto vlevo 21.1.2022 před trimem, vpravo 21.1.2022 po trimu
Vlevo květen 2021, vpravo prosinec 2021
Vlevo 5/2021, vpravo 1/2022. Patky se rozevírají.

Pravá přední

Stav kopyt k 22.12.2021: Za 7 měsíců odrostlo kobylce staré kopytní pouzdro a narostlo nové, těsněji přirostlé ke kopytní kosti. V průběhu nárůstu nového pouzdra se objevil typický zlom v přední stěně. Kopytní stěny se již nelámou, jsou pevné, hladké a dostatečně tlusté oproti květnu 2021. Kvalita kopytních stěn se zlepšila pravidelným trimem s odlehčováním kopytních stěn bez změny krmiva. Chodidlo je nyní konkávní, patky i střelka se rozšířily. Tvar kopytních pouzder je fyziologický. Kobylka se pohybuje velmi dobře.

Více o P3Trimu zde v odkazu: http://srovnejkopyta.cz/p3trim/

Pohyb na jízdárně bez bot cca měsíc po sundání podkov:https://www.youtube.com/watch?v=5NWOGyu_vZo

Pohyb v botách na jízdárně říjen 2021: https://www.youtube.com/watch?v=ImIQ6_nIqZ4

Sousled vývoje levého předního kopyta zde. Na požádání mohu zaslat ve větším rozlišení:

Zadní kopyta:

Levé zadní kopyto 27.5.2021
Levé zadní kopyto po trimu 27.5.2021. Kost byla pravděpodobně v pozici negativní plantární úhel na což poukazuje vyboulená přední stěna.
Levé zadní kopyto před trimem 21.1.2022
Levé zadní kopyto po trimu 21.1.2022

Více o P3 trimu zde: http://srovnejkopyta.cz/p3trim/

Šárka Prokůpková

Leave a Reply