• +420 721 485 602
  • info@srovnejkopyta.cz

Změna morfologie kopyt kobylka Karačájevský kůň

Změna morfologie kopyt kobylka Karačájevský kůň

13.8.2020

Karačájevský kůň, 12 let.

Způsob chovu: odchov na pastvinách pravděpodobně do 4-5 let. Nyní také 24/7 na pastvě, kde se vyskytují ovocné stromy a na podzim jsou k dispozici padající jablka, hrušky a švestky.

Krmení: krmena ovesnými granulemi z jezdeckého klubu a později do ovesných granulí přidány rýžové otruby. Od ledna do července 2020 müsli s rýžovými otrubami cca 2x týdně. V režimu 24/7 v létě možnost pastvy, seno celoročně. Různé pamlsky od dětí. Dvě zimy měla kašel v zimě 2019 měla antibiotika. Od července 2020 vynechány rýžové otruby.

Způsob využití: v minulosti využívána pro výuku jízdy na koni pro děti, bohužel poznamenána, na děti útočí. Problém s dětmi a agresivní zlozvyky vznikly už u majitele před jezdeckým klubem – byla přijata dosti divoká a v klubu naopak dostala rozmanité zkušenosti a odolnost vůči různým vjemům. I přes výrazné zlepšení dávala najevo, že ji takový režim nevyhovuje. U současné majitelky bude využívána na rekreační ježdění. Režim 1 den v týdnu volno, 6 dní různorodá práce – kavalety, lonžování, protahování, práce na důvěře (následovaní, bubáci, triky, procházky), 1-2x týdně krátká vyjížďka na padu.

Chiropraxe: v minulosti měla kobylka pozitivní nález z ohybových zkoušek – pravá přední 3.stupeň a levá zadní  2. stupeň. Po nákupu kobylky v září letošního roku majitelka kobylce zajistila několikrát návštěvu chiropraktika. Započala celková rehabilitace. Kobylce bylo odblokováno větší množství subluxací.

Stav kopyt: Kobylka má velmi dobře vyvinutá kopyta včetně prstního polštáře – ukázkový. Kopyta jsou jen přerostlá (sukně, náznak prasklin, trochu zúžené patky). Trim byl v minulosti prováděn nepravidelně v delších časových rozmezích (i více než 8 týdnů). V roce 2019 krátce nakována na přední nohy. Trim kopyt byl nepřesný a vedl ke vzniku deformací a změny postoje. Zadní kopyta jsou každé jiné. Při pravidelném trimování budou všechna kopyta v naprostém pořádku a fyziologickém stavu. Trim: krácení kopytních stěn na úroveň chodidla, někdy i v patkách, někdy v patkách ponechána rohovina 1-3 mm nad úrovní chodidla (pozorování vlivu na chůzi), odlehčení kopytních stěn mustangrollem ve čtvrtích a ve špici, očištění staré rohoviny chodidla a minimální úprava střelky (aby příliš nevyčuhovala nad kopytní stěny). Sledování průběhu osy prstu a přední kopytní stěny.

Od září 2020 krmeno muesli Novaequi herba, Pulmoran (bylinky na plíce), echinacea, semena, rýžové otruby a selen (chudá oblast na selen v půdě). Max. 1,5kg krmiva výše uvedeného složení /den. Zaměření na podporu dýchacího ústrojí a tuky.

1.10.2020 dorazilo vypasované sedlo a režim 2-4x týdně pod sedlo 2- 4x práce ze země a 1 den volna.

15.10. 2020 druhá chiropraxe jen doladění drobných pozůstatků z minula. Konstatován dobrý stav pohybového aparátu a volné možnosti sebenesení. Kobylka již není citlivá na zadá ani dopínání. Zadní nohy mají prostor se více podsadit a tím si vytahuje sama hlavu dopředu dolů. Zádové svaly se stali při pohybu pohyblivými.

5.11.2020 morfologie kopyt se velmi zlepšila, kobylka lépe našlapuje zejména levou zadní nohou.

Levá přední
Vlevo srpen 2020, vpravo listopad 2020
Levá přední
Levá přední
Pravá přední
Vlevo srpen 2020, vpravo listopad 2020
Pravá přední
Pravá přední
Patky se rozšířily
Levá zadní
Vlevo srpen 2020. vpravo listopad 2020
Zlepšení průběhu osy prstu. Kopytní kost měla pravděpodobně nulový nebo mírně negativní palmární úhel (na což poukazuje vyboulení přední stěny, nepoměr mezi délkou přední stěny a výškou patek)
Levá zadní
Levá zadní
Pravá zadní
Vlevo srpen 2020, vpravo listopad 2020
Pravá zadn
Pravá zadn
Srovnání zadních nohou srpen 2020
Srovnání zadních nohou listopad 2020
Vypuštění na pastvinu po druhém trimu
29.9.2018 levá zadní noha dopadá výrazně od špice – písek hodně létá
30.10.2020 lepší došlap levé zadní nohy, uvolněný pohyb těla

Více o použité metodě trimu na: http://srovnejkopyta.cz/p3trim/

Šárka Prokůpková

Leave a Reply