• +420 721 485 602
  • info@srovnejkopyta.cz

Náprava kopyt pomocí polyuretanových podkov Duplo

Náprava kopyt pomocí polyuretanových podkov Duplo

Velmi vysoký Hannoverský valach 15 let, přivezen z Německa ve 4 letech, od té doby stejná majitelka.

Management před převzetím do péče novým podkovářem: boxové ustájení, volný pohyb minimálně. V předchozích letech výběh cca hodinu denně (údajně kvůli špatné rohovině, která by delší pobyt ve výběhu nevydržela), v současné době výběh bez dalších koní 2- 3 hodiny denně. Delší pobyt ve výběhu nebyl doporučen kvůli vazům a kopytům. Pracovní zátěž 2 – 3x týdně, jinak práce v terénu, volný pohyb nahrazován kolotočem.

Dřívější sono vyšetření ukázalo údajné ukládání kalcifikátů ve vazu zadní končetiny. Léčba Tildrenem. Fyzio vyšetření identifikovalo neurologický problém (pravá zadní – náznak kohoutího kroku, kůň má problém uvolnit zadní končetiny – výraznější na pravé straně a držet rovnováhu např. při zvednutí druhé nohy, problémy s koordinací při couvání a ustupování). Menší blokády krční páteře (C3, C4), blokády lopatek, mnohočetné blokády bederní páteře (L2, L3. L4. L5). Blokáda SI skloubení, větší na P straně, výrazně tuhá pravá kyčel. Přetížený vazivový aparát zejména na obou zadních končetinách (chronický otok na korunkou, nálevky nad spěnkovým kloubem, výrazné křížové nálevky na obou hleznech, větší na vnitřní straně).

Kůň skákal parkury do 135 cm a skončil minulý rok 2019. Posledních 8 let v péči stejného podkováře. Po převzetí do péče novým podkovářem v 2019 byly valachovi sundány klasické ocelové podkovy a nakovány polyuretanové podkovy Duplo. Během doby, kdy nosil podkovy Duplo, neměl kůň žádná omezení a chodil dobře po všech površích.

Valach je nyní již na boso, kopyta ještě zdaleka nejsou 100%, ale je schopen nesrovnatelně lepšího pohybu a při zvedání zadních končetin se nemusí o nic opírat. Je zatím citlivější na tvrdém a kamenitém povrchu. Do výběhu však chodí bez omezení na celý den a je lehce ježděn 3x a ž 4 x týdně.

Komentář majitelky:
Upřímně musím říci, že představa „zutého“ valáška pro mě byla představou nereálnou. Po každém vypuštění do výběhu jsem trnula, v jakém stavu ho povedu domů, tedy bez podkov či uštípanými kopyty. Díky spolupráci pana podkováře a paní veterinářky může konečně valášek trávit čas ve výběhu, což je místo, kam přirozeně patří. Zlepšil se nejen jeho stav kopyt, pohybového aparátu, ale svým přístupem pan podkovář a paní veterinářka otevřeli oči i mně. Oběma tak patří veliký dík za jejich dosavadní práci a přístup. Těším se na další spolupráci.

Komentář současného podkováře k podkovám Duplo: Všímám si, že po aplikaci podkov Dublo koním začne rychleji dorůstat rohovina kopytních stěn a stěny jsou silnější. Podkovy Duplo jsou v patkách ohebné a umožňují koni kontakt se zemí podobně, jako když chodí naboso. Preferuji používání podkov Duplo, před klasickými jednoduchými železnými podkovami, které ve většině případů přispívají ke vzniku kopytních patologií.

Fotografie monitorují levou zadní nohu. Podobná náprava však proběhla u všech čtyř kopyt tohoto koně. Fotografie ostatních nohou však nebyly vždy pořízeny ze stejných úhlů a objektivní srovnání nebylo možné.

4.2.2019
15.12.2019
Šárka Prokůpková

Leave a Reply