• +420 721 485 602
  • info@srovnejkopyta.cz

Rozhovor s profesionální parkurovou jezdkyní Holly Coetzee

Rozhovor s profesionální parkurovou jezdkyní Holly Coetzee

Mohou koně závodit bez podkov? Odpověď zní ano. Místo známého rčení „zvyk je železná košile“ bychom možná mohli začít říkat „zvyk je železná podkova“.  Holly Coetzee je profesionální jezdkyní působící ve Spojených arabských emirátech. Kromě svého koně Connora má v tréninku i další svěřence a ukazuje velmi jasně, že to jde. Bez udidla a bez podkov.

V jednom videu na Youtube jste zmínila, že jste studovala na univerzitě zaměřené na jezdectví a chov koní.  Jaká to byla univerzita?

Univerzita Hartpury ve Velké Británii, obor BSc Equestrian Sports Science (věda o sportovním jezdectví).

Jak detailně jste se během studia věnovala studiu kopyt?

Studovali jsme fyziologii a biomechaniku kopyt v našem modulu anatomie a fyziologie.  Diskutovali jsme o úrazech a terapiích vztahujících se ke kopytům během předmětu s tématikou koňské terapie. Většina univerzitních lektorů však nebyla pro chov koní bez podkov. Měla jsem mnoho příležitostí s nimi hovořit a debatovat o benefitech a udržitelnosti chovu závodních koní bez podkov a možnostech léčby nemocí jako laminitida a navikulární syndrom bez ortopedických podkov. Bohužel málokdy souhlasili s mým pohledem na věc. Napsala jsem písemnou práci na téma „Působení podkov na koňské kopyto“ a porovnala tyto vlivy s vlivy působící na bosá kopyta. V rámci této práce jsem používala vědecký výzkum a evidenci z praxe jako podklady pro má zjištění. Bylo to velmi zajímavé.

O jakých metodách péče o kopyta jste se učili? Byli součástí studia i informace o tom, že železné podkovy omezují kopytní mechanismus a při dlouhodobém používáním mohou způsobovat škody, které se projeví až po delší době?

Jak jsem uvedla v předchozí odpovědi, bohužel i přesto, že jsme během přednášek byli informování o skutečnosti, že podkovy omezují přirozenou schopnost kopyta rozptylovat nárazy a o poškozujících účincích otřesů na koňské klouby, přednášející po předání těchto informací pokračovali prezentací léčebných podkovářských metod, které měly následně zvrátit úrazy, které z aplikace podkov původně vzešli! Co se týče kontrastu informací o podkování a péče o bosá kopyta, musela jsem zůstat u mého vlastního porozumění a provádět svůj vlastní výzkum, abych si ověřila, zda existují vědecké poznatky, které podpoří mé domněnky.

Jak jste se rozhodla, které principy trimování budete následovat a máte nějaký vzor?

Má teta Jan Brooksbank byla mou hnací silou, která stála za rozhodnutím ponechat mé koně bez podkov. Studovala a dokončila kurz Jamieho Jacksona s pomocí Bjorna Rhebergena a v současné době následujeme jejich filozofii a model Natural Horse Care (přírodní péče o koně).

Můžete popsat základní principy, které používáte při trimování?

Přijali jsme celostní přístup k trimování a koním, což znamená, že věříme, že jakékoli potíže, které se projeví na kopytech jsou přímým následkem zánětu nebo potíží jinde v koňském těle, většinou ve střevech. To také znamená, že netrimujeme kopyta tak, aby odpovídala našim ideálním představám, ale trimujeme jen to, co je připravené k odstranění nebo odpadnutí .

Jaký máte názor na závodění na boso na různých površích? Jaký je rozdíl mezi ježděním na trávě a na písku? Máte pocit, že kůň je více náchylný ke zraněním na travnatém povrchu (větší možnost natažení svalů kvůli uklouznutí apod.)?

Musím říct, že nevnímám žádný rozdíl mezi současným závoděním na boso a mým tehdejším závoděním s okovanými koňmi. Jsem si jistá, že můj kůň Connor se na boso cítí mnohem komfortněji (Connor byl dříve podkován a později měl laminitidu. V rámci léčby mu podkovy byly sundány a od té doby nebyl nikdy podkován, pozn. překladatelky) a jsem si jistá, že mám s mým koněm výhodu, protože má „lehčí“ nohy v porovnání s ostatními. Ale nejezdím nijak jinak v porovnání s minulostí. Závodění na trávě s podkovami / hřeby nebo na boso je vždy trošku jiný pocit a cítím, že kůň je vždy na trávě opatrnější a dávám si pozor, abych po něm nechtěla prudké obraty, bez ohledu na to co má na nohou. Ale závodění na trávě bylo, na základě mé zkušenosti,  vždy naprosto bezpečné. Pokud je v dané zemi extrémní počasí a nižší úroveň povrchu v aréně, kdy je tendence k tvorbě bahna, potom je třeba udělat rozhodnutí, ať už je okován či nikoliv. Mám možnost připevnit hřeby na Scoot Boots (boty pro koně), které jsou hodnotným záložním plánem pro závody s extrémnějšími podmínkami a mohou mi pomoci se vyrovnat s těmito záludnostmi prostředí, ve kterém se závody konají.

Používáte různé způsoby trimování pro různé povrchy?

Když se připravuji na mezinárodní závody konající se na trávě, naše ošetřovatelka bosých kopyt Jan ponechá Connorovi trošku delší kopytní stěny a rozpěrky, aby měl lepší trakci.

Je nějaký rozdíl v přípravě (tréninku) na závody na trávě a na písku?

Mám štěstí, že koně chováme v systému paddock paradise, takže naši koně jsou vždy v pohybu po různých površích ve dne v noci, takže jejich kopyta a těla jsou neustále dobře připravená na většinu povrchů. Máme u nás také různé terény v okolí stájí, takže když jedeme na vyjížďku, můj kůň se pohybuje po písku, asfaltové silnici, štěrku a nerovných pískových cestách. To znamená, že koně jsou tu vždy velmi dobře vybaveni a připraveni se vyrovnat s rozličným terénem.

Myslíte si, že lze většinu jezdeckých disciplín absolvovat na boso?

Ano, absolutně a znám spoustu koní, kteří závodí na boso ve všech existujících disciplínách.

Myslíte, že koně mohou také pracovat (v lese, v tahu apod.) na boso (nebo s botami)?

Ano, určitě! Myslím, že Hostounská jízdní policie v Americe je skvělým příkladem, že podkovy nejsou nutné, ani při extrémní práci na tvrdých površích jako jsou silnice. Je to však za předpokladu, že bosý kůň má možnost být neustále v pohybu na různých površích i mimo práci. Potím jsou schopni se adaptovat skoro na všemožné situace.  

Používáte někdy boty k ochraně koňských kopyt?

Ano, občas používám moje Scoot Boots, když potřebuji jet na Connorovi hned po trimu v případě, že je citlivější. A pokud jezdím na novém koni, kterému byly čerstvě sundány podkovy, tak používám boty, abych koni pomohla během přechodného období. Když už je kůň adaptován a komfortní na různých površích, tak obecně boty nepotřebuji.

Když byste měla svou vlastní stáj s chovem koní, jaké podmínky byste pro koně připravila, aby měly jejich kopyta šanci vyvinout se jak nejlépe to jde, již od hříběcího věku?

Zajistila bych, aby kobyly s hříbaty žily ve stádě v systému paddock paradise od okamžiku, kdy to pro ně bude bezpečné. Když je koni umožněno používat kopyta tak, jak matka příroda zamýšlela, bez zásahů člověka od ranného věku, je pak schopen zvládat různorodé povrchy. Pokud veterináři, podkováři a trenéři tvrdí, že koně potřebují podkovy, aby mohli pokročit ve svém vývoji /tréninku dál, je to absolutně směšné. Bosý kůň může dělat vše to, co kůň podkovaný!

Myslíte, že je možné chovat závodní koně přirozeným způsobem (dostatek prostoru, pohybu, na boso s přirozeným krmením)?

Ano, naprosto. To je můj sen do budoucna – chovat koně a umožnit jim od začátku přirozený stádový život, zdravý vývoj a obsednout je (bezudidlově) nejdříve v pěti letech.  

Kolik dalších lidí osobně znáte, kteří závodí bez podkov a v jakých disciplínách?

Mám kolem 25 klientů, kteří také závodí na boso a ve většině případů bez udidla a velmi úspěšně. Jsme v současné době čtyři, kdo závodíme v národních parkurových soutěžích a jen já, kdo závodí na mezinárodních závodech, ale s dalšími koňmi závodím v hobby závodech ve skákání, cross coutnry a drezůře. Všichny koně trimuje Jan Brooksbank, která se řídí metodikou Jaimeho Jacksona a koně jsou krmeni více přírodním způsobem  s možností pohybu a přítupem k senu 24/7.

Facebookové stránky Holly Coetzee: Bitless and barefoot UAE

Šárka Prokůpková

Leave a Reply