• +420 721 485 602
  • info@srovnejkopyta.cz

Nestejná přední kopyta (High/low syndrom)

Nestejná přední kopyta (High/low syndrom)

U tohoto příspěvku jsem udělala výjimku. Časové rozmezí mezi pořízenými fotografiemi je jen 4 měsíce. Změna je však dobře viditelná a stojí za ukázku i proto, že řešení high/low syndromu nebývá zpravidla snadné. Trvá většinou delší dobu a u aktivních sportovních koní je nutné zapojit i fyzioterapeuta.

Přední kopyta valacha plemene Quarter horse, 18 let. Majitelka se rozhodla sundat podkovy a s pomocí ošetřovatelky bosých kopyt postupně zjednávat nápravu špatného stavu kopyt. Kůň měl jedno kopyto špalkové a druhé s dlouhou špicí a podtočenými patkami. Tento stav je v angličtině běžně označován pojmem high/low syndrom. High/low syndrom vzniká někdy již v hříběcím věku, kdy hříbě preferuje při pasení opakovaně stejný postoj, kdy jedna noha je předkročená vpřed (vznik kopyta s dlouhou špicí a podtočenými patkami) a druhá vzad (vznik špalkového kopyta). V jiných případech vzniká nesprávnou úpravou kopyt (opomíjením detailů a nepřesným trimem).

Kůň byl přesunut do výběhu 24/7 s přístupem do stáje. Povrch výběhu je částečně hliněný a částečně pokryt drobným štěrkem pro lepší stimulaci kopyt. Náprava kopyt je prováděna za použití metody úpravy kopyt po vzoru divokých koní s důrazem na silné chodidlo. Součástí rehabilitace bylo také vybalancování přísunu minerálů ve stravě.

Děkuji za příspěvek Alicia Harlov / The Humble Hoof https://thehumblehoof.com/

Horní řada levé přední kopyto. Spodní řada pravé přední kopyto. První foto vlevo červen 2019. Třetí foto vpravo září 2019.
Ukázka příčiny vzniku high /low. Hříbě zachovává postoj vždy se stejnou nohou předkročenou a stejnou druhou zakročenou, zatímco mamka kobylka nohy střídá.
Zdroj: Podkovář Roman Profi
Šárka Prokůpková

Leave a Reply